Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleşen ve gençlik kuruluşları tarafından organize edilen Erzurum Diplomasi Akademisi, “İslam Dünyası ve Diplomasi Eğitimi” dersiyle başladı. Erzurum Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen açılış programına, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve İbrahim Aydemir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Uluslararası Rabia Platformu Başkanı Cihangir İşbilir ile diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı. Başkan Mehmet Sekmen, programda yaptığı konuşmada, “Yeni Türkiye vizyonuna hazır, kabuğundan sıyrılmış çıkmış, dünyada ülkemize çizilmiş misyona itiraz eden, bilgili, birikimli, inançlı ve aksiyoner bir gençlik ile özel bir eğitim programıdır bu diplomasi eğitimi…” dedi. “Bu eğitim programı sonucunda; belirlenen hedefe ulaşabilen gençler ile dış politika alanında fikir edinilmesini sağlayacak gezi programlarının ardından, yurt dışı eğitim programları ve Dışişleri Bakanlığı veya bu alanda çalışan diğer kamu kurumlarında iş olanaklarının da yer aldığı imkânların oluşması için öğrencilerimize katkı sağlayacağız” diyen Başkan Mehmet Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz ve milletimiz, üzerimize serpilmiş ölü toprağını atmış, yeni bir hamle dönemine girmiştir. Elbette ‘Dünya 5’ten büyüktür’ söyleminin getirdiği, kurulu dünya sistemine itirazın neticesi olarak bir takım sıkıntılı, sancılı süreçler de geçiriyoruz. Ancak bu dönemler bizi daha çok bileyecek ve daha coşkulu hazırlanacağız yeni döneme… Sadece okul tahsili yeterli değildir, Yeni Türkiye ve Yeni Dünya Düzeni’ne hazır olmak için… Böyle eğitim programları ile kendini geliştirebilen kardeşlerimize ihtiyacımız var gelecek dönemlerde. Bu yüksek hissiyatla gerçekleştirilmiş programımıza katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Ayrıca, böyle pırıl pırıl, gözleri ışıklar saçan gençlerimizle birlikte olmaktan ve ülkemiz için birlikte gayret göstermekten çok mutlu olduğumu da özellikle belirtmek istiyorum.”
İLK DERS CİHANGİR İŞBİLİR’DEN
Uluslararası Rabia Platformu Başkanı Cihangir İşbilir de, Diplomasi Akademisi’nde verdiği derste, şöyle konuştu: “Erzurum Diplomasi Akademisi’nin amacı nedir? Bu sorunun cevabı çok basit: Beşeri sermayemize katkıda bulunmak: Aslını, asrını, neslini ve nefsini bilen yerli ve milli diplomat adayları yetiştirmek. Milletine, vatanına, ümmete hizmet edecek kahramanları keşfetmek. Bu toprağın evlatlarının ellerinden tutmak... Söyleyecek sözü olan, iddiası olan, davası olan, derdi olan kardeşlerimizle birlikte Yeni Türkiye’nin inşasına katkıda bulunmak.
Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz ama sürdürülebilir olmasını temenni ettiğimiz çalışmamızın üst başlığı ‘İslam Dünyası ve Diplomasi’ İslam Dünyası tarihi, kültürü, medeniyeti, genç nüfusu ve jeopolitiği ile aslında çok zengin ve çok güçlü. Ancak ekonomik gerilik, kültürel bunalım, siyasi bağımlılık, totaliter yönetimler, darbeler, savaş ve çatışmalar ve terörle boğuşuyor. Haritalar gibi zihinler de paramparça! Türkiye ise İslam Dünyası’nın kalbi, aklı, son kalesi… Onun için bu dünyayı ve bu dünyadaki sorumluluğumuzu fark etmek ve ona göre davranmak zorundayız. Onun için bugün buradayız ve bu programı düzenliyoruz. Tam da bugünler de Türkiye ve İslam Dünyası’nın küresel sistemin merkezi ve etkin bir aktörü olmasını engellemek için küresel bir tertibin sahnelendiğini görüyor ve bu oyunu bozmayı hedefliyoruz. Bundan 101 sene önce yapıldığı gibi bugün de sınırlarımızı yeniden çizmek ve yönetimleri emanetçi hükümetlere vermek istediklerini biliyor ve buna karşı direniyoruz.
FETÖ, DAEŞ, Boko Haram, Haşdi Şabi gibi terör örgütleriyle pâk ve temiz medeniyetimizi lekelemek istediklerini, istikbal ve istikrarımızı zedelemek, çalmak, karartmak istediklerini fark ediyor ve bu teşebbüsleri akim bırakmak için mücadele edeceğimizi her fırsatta ilan ediyoruz. Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet prensibi etrafında kenetlenerek ümmetin ve milletin haklarını savunabilecek güçlü Türkiye’nin inşa edilebileceğine inanıyoruz. Ekonomik, teknolojik ve askeri kapasitemizi artırıp stratejik bir zihniyetle ve istikrarlı ve güçlü bir siyasi iradeyle ancak bunu başarabiliriz. Karanlık odaklar Türkiye’yi Suriyeleştirmek, 3 Temmuz 2013’te Mısır’da yapılan bir darbenin benzerini yapmak için kirli oyunlarını sahnelediler. Allah’ın gücü, milletimizin azmi ve 248 şehidimizin şehadetiyle bu oyunlar 15 Temmuz’da sonuçsuz kaldı. Ancak daima teyakkuzda kalmakta fayda var. Zira Türkiye ağırlıklarından kurtulup ayağa kalkmadıkça bu odaklar hiç bir zaman kirli emellerinden vazgeçmeyeceklerdir. Onun için bu günler uyanık olma, teyakkuzda kalma günleridir.”
TÜRKİYE’NİN DİPLOMASİ AĞI
İşbilir, “Türkiye, dış politikadaki etkinlik alanını son 14 yılda açtığı 72 yeni temsilcilikle genişleterek 2016'da 235'e ulaşan temsilcilik sayısıyla dünyada en çok dış temsilciliği bulunan 6'ncı ülke oldu” dedi. İşbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin 2002'de 163 olan dış temsilcilik sayısı, bu yıl 135 büyükelçilik, 13 daimi temsilcilik, 85 başkonsolosluk, 1 konsolosluk ajanlığı ve 1 ticaret ofisiyle 235'e ulaştı. Lowy Dış Politika Enstitüsü’nün Küresel Diplomasi Endeksi'ne göre en çok dış temsilciliği bulunan ülkeler sıralamasında ilk beşte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri bulunuyor. Listede ABD 270 temsilcilikle birinci sırada geliyor. ABD'yi 267 temsilcilikle Fransa, 258 temsilcilikle Çin, 243 temsilcilikle Rusya izliyor. 236 temsilciliği bulunan İngiltere'nin beşinci sırada bulunduğu listede Türkiye, 235 temsilcilikle dünyada diplomatik ağı en geniş olan 6'ncı ülke olarak yer alıyor. Dışişleri Bakanlığımız, farklı kıtalarda ikili ve bölgesel ilişkilerin yürütülmesinin yanı sıra Türk vatandaşlarına ve yabancılara sunulan hizmetin daha hızlı ve erişilebilir olmasını yurt dışı temsilciliklerinde çalışan 4 bin 450 personeliyle sağlıyor.” İşbilir konuşmasında Diplomasi Akademisi fikrinin hayata geçmesini sağlayan Başkan