BÜYÜKŞEHİR’DEN ENGELLİ MECLİSİ BULUŞMASI
Gnc.T:28.11.2019

“Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru” projesi kapsamında Hak Temelli Savunuculuk ve Katılımı Güçlendirme Eğitimleri toplantısı Erzurum’da yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı programda, İl Engelli Meclisi çalışmaları ve engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıracak adımlar ele alındı. Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru” projesinin Erzurum etabına ev sahipliği yaptı. Olimpiyat Millet Bahçesi’ndeki Kadın ve Engelli Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, proje paydaşları olan kurum ve STK’ların temsilcilerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Şahin de katıldı. Şahin, söz konusu organizasyona ev sahipliği yapıyor olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdiği programda, önemli mesajlar verdi. 

 

“ASIL ENGELLİLİK, ZİHNİYET ENGELİDİR”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Şahin, engellilik hali ya da engelli olmanın kesinlikle bir kusur, eksiklik ya da bir kabahat olmadığının altını çizerek,  “Asıl engellilik hali; Allah’ın bizi kesinlikle birbirimizle tamamladığını unutma gafletidir. Asıl engellilik; engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak adımları atmama, onları toplumdan soyutlama ve kendi kaderleriyle baş başa bırakma halidir. Ve gerçekte bunun adı zihniyet engelidir, vicdan engelidir. Türkiye Engelliler Meclisi’nin başlattığı seferberlik doğrultusunda yürütülen bu tarz eğitim programları ve seminerler ise, işte bu zihniyet eksikliğini ortadan kaldırmak için bize göre atılmış önemli birer adım ve yanı sıra desteklenmesi gereken bir harekettir” diye konuştu.

 

ERZURUM’DA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye’de 8 milyon 400 bin, Erzurum’da ise, 54 bin 334 engelli vatandaşın yaşadığı bilgisini veren Hasan Şahin, “Devletimizin ilgili bakanlıkları, kurum ve kuruluşları nezdinde yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, Büyükşehir Belediyemiz de, Erzurum’daki engelli vatandaşlarımız için kol kanat germiş; onlara yol ve yoldaş olmuştur” dedi. Erzurum’da engelli ya da hareket kısıtlılığı yaşayan vatandaşlara Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen hizmetleri sıralayan Şahin, “Vatandaşlarımıza ücretsiz ulaşım hizmetleri vermekle birlikte yine akülü araba ve tekerlekli sandalye gibi mekanik ihtiyaçlarını da elimizden geldiği ölçüde bizler gidermeye çalışıyoruz. Örneğin engelli kardeşlerimizin özel hastanelerde fizik tedavi gibi imkânlardan faydalanmasını sağladığımız gibi, onların hastanelere ulaşım gereksinimlerini de, yine Büyükşehir Belediyesi olarak biz gideriyoruz” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN ENGELLİ HASSASİYETİ

Genel Sekreter Yardımcısı Şahin, şunları kaydetti: “Erzurum Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunan engelli kardeşlerimizi iş yaşamına dâhil etmeye yönelik girişimlerimiz de mevcut. Engelli kardeşlerimizin istihdam edilmelerine öncelik vermenin yanı sıra şehrimizdeki diğer işletme ve şirketlerde kendilerine pozitif ayrıcalık uygulanmasını da sağlıyoruz. Engelli bakım ve hasta bakım elemanı kurslarından faydalanan engelli yakınlarının da işe yerleştirilmelerine önayak oluyor, kardeşlerimizin sosyal ve ekonomik hayata entegre edilmelerine vesile oluyoruz. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak; engelli destek birimine başvuran engellilerimizin su faturalarını yüzde 50 indirimli ödemelerine imkân sağlıyoruz. Sosyal destek hizmetleri kapsamında engelli kardeşlerimize bilgilendirme, danışmanlık, gezi ve sinema gibi sosyal hizmetler verilmesine öncülük ediyoruz. Eğitim merkezlerimizde engelli kardeşlerimiz için sanatsal ve mesleki eğitimler verirken, aileleri ve yakınları için de, aile içi eğitim seminerleri ve engelli bakım kursları açtık, açmaya devam ediyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile tespit ettiğimiz engelli öğrencilerimize servis hizmeti veriyoruz. Bu hizmetimizden okula veya diğer eğitim kurumlarına devam edemeyen engelli kardeşlerimizin de ayrıca faydalanmalarını sağlıyoruz. İhtiyaç sahibi engelli kardeşlerimize, akülü araba, tekerlekli sandalye, beyaz baston ve işitme cihazı gibi medikal malzemeleri ücretsiz temin ediyor ve bu yönde her türlü ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Çünkü biz engelli vatandaşlarımıza hiçbir zaman “yardıma ihtiyaç duyan” gözüyle bakmadık, bakmayacağız. Bizim gözümüzde engelli kardeşlerimiz, toplumun diğer fertlerinden farkı olmayan, ekonomik değer üreten, çalışan, kazanan ve kazandıran bireylerdir. Bilinmelidir ki; kadim şehrimiz Erzurum, engelli kardeşlerimizin yaşamını her alanda kolaylaştıran bir kent haline gelmiştir. Ve yine bilinmelidir ki; Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bizim yerimiz, tüm imkânlarımızla birlikte engelli kardeşlerimizin yanıdır.”

 

Resimler & Fotoğraflar

İletişim Bilgileri

Kurum Adı : ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Çalışma Saatleri : 08:00 - 18:00 (Hafta İçi)
Telefon : +90(442) 344 10 00
Çağrı Merkezi : 444 16 25    7 / 24 Hizmetinizde
Fax : 0(442) 233 02 20
Web : https://www.erzurum.bel.tr
Adres : MuratPaşa Mahallesi Merkezi Yönetim Cad. No:2 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı 25100 Erzurum
     

 

©2016 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı.