Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerine yönelik deprem bilinci ve zemin etüt çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 2 oturumlu toplantıya 20 ilçeden gelen ilgili belediye personelinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü jeoloji mühendisleri ve serbest piyasa da zemin etüdü yapan firma temsilcileri de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Murat Altundağ, ülkemizde deprem ve doğal afet gerçeğine vurgu yaparak zaman zaman farklı deneyimlerle mühendislik yapılarımızın doğa tarafından test edildiğine dikkat çekerek, Erzurum da yapılacak her yeni yapı için özellikle zemin etüt çalışmalarının hassasiyetle yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Yakın geçmişte Marmara, Van ve Çanakkale gibi bölgelerde gerçekleşen depremler bize gösteriyor ki her daim var olan bir doğal afet riski ile karşı karşıyayız ve bu riski en aza indirmeye yönelik çalışmalar yapmalıyız. Ayrıca bilim ve teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak mühendislik disiplinlilerinden ödün vermeden yapılacak binalarda vatandaşlarımızın yaşamasını sağlamak bizim temel amaç ve görevlerimizden biri olmalı diye ekledi.
Açılış konuşmasının ardından Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü personelince ilgili mevzuat ve yönetmeliklerin uygulamaları ve arazi kontrollerinde dikkat edilecek hususlar başta olmak üzere zemin etütler ve ruhsat konularında bir dizi sunum gerçekleştirildi. Zemin etüt çalışmalarını doğal afet riski ve yanlış imar uygulamaları için ‘'erken uyarı sistemi’' olarak görmek gerektiği vurgulanan toplantıda şube tarafından hazırlanan ‘Zemin Ve Temel Etüt Çalışmalarına Ait Teknik Şartname’ kapsamında yürütülen çalışmalar aktarıldı. Katılımcılara Erzurum’daki bu denetleme mekanizmasının diğer illere örnek teşkil ettiği aktarılan toplantıda; Son yıllarda yapılan bu çalışmalar sayesinde, ilimizde gerçekleşen tüm zemin etüt çalışmalarının ilçe belediyelerince yerinde kontrol yapılarak uygulamada düzen ve bütünlüğün sağlandığını, ayrıca inşaat yapılacak zeminden elde edilen sağlıklı ve güvenli parametreler ile inşaatların statik projelerinin hazırlanmaya başlanıldığını aktarıldı. Tüm bu çalışmalar ve denetimin ilerde meydana gelebilecek her türlü doğal afet riskinin azaltılmasına en etkili katkıyı sağladığı çeşitli örneklerle anlatıldı. İlçe belediyelerinin kontrol personellerine kesin bir talimat olarak ise Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü’nün onaylamadığı hiçbir zemin etüt çalışmasının, ruhsat başvurularında kabul edilmemesi gerektiği belirtildi.
Toplantının son bölümünde karşılıklı soru-cevap şeklinde katılımcılarla çeşitli konularda teknik istişarede bulunuldu. Bu toplantıdan memnuniyetlerini dile getiren katılımcılar çalışmanın örnek teşkil etmesi gerektiğini ve özellikle yapı denetim ve uygulamaları konusunda yeni bir toplantıya ihtiyaç duyduklarını daire başkanlığımızdan talep ettiler.