ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

KENTSEL DÖNÜŞÜM DAİRE BAŞKANLIĞI
> Haberler
HABERLER

HABİPBABA TÜRBESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Habib Baba Kentsel Dönüşüm Projemiz ile kadim şehrimizde tarihimizin ihtişamını vatandaşlarımızın emrine sunuyoruz.

Erzurum’umuzu tarihi dokuya uygun, modern kentsel tasarımlarla buluşturuyoruz.

Ülkemize örnek teşkil eden kentsel dönüşüm çalışmalarımız ile şehrimizi geliştirip, güzelleştirerek yeniden inşa ve ihya ediyoruz.

Yenilikçi, güvenilir ve öncü yeni projelerimiz için dur durak demeden çalışmaya devam edeceğiz.

8.08.2024 17:13:24 Devamını Oku

''Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm'' çalıştayı düzenlendi

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bir otelde gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, kentin fay hattı üzerinde bulunduğunu vurguladı.

Her an deprem tehlikesiyle karşı karşıya oldukları bilinciyle çalışma yürüttüklerini ifade eden Başkan Sekmen, şöyle konuştu:

"Ülkemizin yüzde 70 toprağı 1. deprem kuşağında, geri kalanı da 2. deprem kuşağında. Böyle olması dolayısıyla şehrimiz açısından bu işe önem gösteriyoruz. Tabii sadece bunun altından belediye olarak kalkmamız mümkün değil. Yapı stokumuzu elden geçirdik. Mevcut binalarımızın yapım tarihi itibarıyla hepsini elden geçirdik, envanterini çıkardık. Artık bir yandan yıkıma başlayıp bir yandan yapımını gerçekleştirmemiz lazım. Yapı stokunda oturanları dikkate aldığımızda genelde orta halli vatandaşların oturduğunu, binası yıkıldığı zaman veya biz zorunlu olarak çıkardığımız zaman binasını yapamayacağını görüyoruz. Bunun için de bazı tedbirler aldık. Bugünden itibaren Erzurum'umuzda tünel kalıp sistemini uygulamaya sokmamız gerektiğini müşahede ettim çünkü bunu bazı yerlerde yaptık ve en ufak bir çizik görmedik. Bunun şehrimize büyük imkan sunacağı kanaatindeyim.

Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Ünal İnci de son 10 yılda şehirde yaklaşık 22 bin yapının üçte birlik kısmı olan 7 bin 256 tehlikeli ve riskli yapının tahliyesinin gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Bu bizim için deprem öncesi alınması gereken tedbirlerden bir tanesiydi. Kentsel dönüşüm çalışmalarının öncesinde yapılması gereken

Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi için şehrimizde yaklaşık 15 bin yapının sokak tarama yöntemiyle risk öncelikleri belirlendi " diye konuştu.

Kamu kurumlarının müdürleri, akademisyenler ve paydaşların katıldığı çalıştay, uzmanların teknik sunumlarıyla sona erdi.

 

7.03.2024 14:54:32 Devamını Oku

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN KALBİ ERZURUM’DA ATTI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm ve depremle ilgili çok önemli bir bilimsel buluşmaya imza attı.

8.09.2023 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR’DEN ARAZİ YÖNETİMİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına bilim adamları eşliğinde arazi yönetimi ve kentsel dönüşüm eğitimi verdi.

14.07.2023 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR MURATPAŞA’DA DA KENTSEL DÖNÜŞÜME START VERDİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye rol modeli olan kentsel dönüşüm projelerine devam ediyor. 

20.06.2023 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR’DEN MUHTEŞEM BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DAHA

Erzurum Büyükşehir Belediyesi yerinde yapılanmayı esas alan yeni bir kentsel dönüşüm projesini bu kez de Aziziye ilçesinde uygulayacak. 

5.04.2023 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR’İN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehir Zirvesi” adlı çalıştay yoğun ilgi gördü.

5.11.2022 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR’İN YATIRIM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR: SANCAK KONUTLARI’NIN TEMELİ ATILDI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki yatırım seferberliği artarak devam ediyor. 

29.10.2022 00:00:00 Devamını Oku

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ADETA ÇIĞIR AÇIYOR

Kentsel dönüşümde ‘Yerinde dönüşüm’ modeli ile şehirde önemli projeleri hayata geçiren Erzurum Büyükşehir Belediyesi bu kez de Alipaşa Mahallesi’nde dönüşüm çalışmalarına başladı. 

29.07.2022 00:00:00 Devamını Oku

TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI MEHMET SEKMEN’E BİR ÖDÜL DAHA

Yerel yönetimin duayen ismi, Türkiye’nin en başarılı büyükşehir belediye başkanı olan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 7. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde Kültür Yolu Projesiyle “En iyi tarihi ve kültürel dokunun çıkarılmasını sağlayan belediye ödülü”ne layık görüldü.

1.06.2022 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR’DEN “DEPREMİ UNUTMAYALIM” SEMİNERİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Deprem Haftası nedeniyle önemli bir etkinliğe imza attı. “Depremi Unutmayalım” adlı eğitim semineri yoğun bir katılımla gerçekleşti. İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Erzurum Valisi Okay Memiş, burada yaptığı konuşmada, “Erzurum olarak başka şeylere imrenecek bir kent değiliz. Bu şehir bin yıllık Türk-İslam medeniyetinin merkezi Anadolu'nun doğusunda ki en önemli vilayettir. Biz hocalarımıza güveniyoruz, akademisyenlerimize de güveniyoruz, vatandaşlarımıza da güveniyoruz. Deprem bir Türkiye gerçeğidir. Bu konuda özellikle böylesine önemli bir etkinliği düzenleyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen Bey ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı da, burada yaptığı konuşmada, “Ülkemiz deprem kuşağında olan bir ülke… Erzurum’da bilindiği gibi Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde olan bir vilayetimiz. Bu açıdan deprem konusunu Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemsiyoruz. Deprem bölgesinde olmamız vesilesiyle depreme uygun bina teknikleri ve zemin etüt çalışmalarını çok önemsediğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Ülkemiz; bulunduğu coğrafi konum, jeolojik yapısı ve iklim özellikleri nedeni ile birçok doğal afet riski ile karşı karşıyadır. Bu afetlerin başında deprem gelmektedir. Ülkemizin topraklarının tamamına yakınında deprem riski bulunmaktadır. Erzurum ve çevresinin tektonik olarak ülkemizin en aktif bölgelerinden olduğunu söyleyebiliriz. İlimizde kentsel dönüşümü zorunlu kılan temel faktörlerin başında  ‘Deprem’ gerçeği gelmektedir” şeklinde konuştu.

 

BAŞKAN SEKMEN: “250 CİVARINDA TOPLANMA ALANI BELİRLEDİK”

“Acı tecrübelerle kendisini fark ettiren bu gerçek, kentsel dönüşümün ve kentsel yenilenmenin bir zorunluluk olduğunu gözler önüne sermektedir” diyen Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “2018 yılında yayımlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası da bunu kanıtlar niteliktedir. Yayımlanan haritada Erzurum’un da aralarında bulunduğu 6 ilin deprem riskinin artmış olduğunu görmekteyiz. Bu durum deprem gerçeğinin daha bilinçli olarak ele alınmasını ve kentsel dönüşüm çalışmalarının ilimizde bir an önce tamamlanmasının zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak AFAD İl Müdürlüğü ve ilçe belediyeleri ile beraber, il ve ilçe merkezlerinde Acil Durum Toplanma Alanlarının belirlenmesi ile ilgili çalışmalar koordineli bir şekilde yürütülerek, yaklaşık 250 civarında toplanma alanı belirlenmiştir. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana yürüttüğümüz Kentsel Dönüşüm çalışmaları neticesinde bugün itibari ile toplam 10 milyon metrekarelik alanda dönüşüm çalışmalarını başlattık. Bu alanlarda halkımıza depreme dayanıklı, modern ve güvenli konutlar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Elbette yürüttüğümüz bütün bu çalışmalar, deprem ve diğer doğal afetlerde kaybetmiş olduğumuz vatandaşlarımızın acısını dindiremez. Ancak vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde yaşayacakları, depreme dayanıklı konutlar edindiğini görmek acımızı bir nebzede olsa hafifletmektedir.”

 

ALTUNDAĞ’DAN ÖNEMLİ DEPREM BRİFİNGİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ da, seminerde deprem konusuyla ilgili katılımcılara brifing verdi. Altundağ, konuşmasında şu bilgilere yer verdi: “Anadolu’nun yaklaşık 65 Milyon yıldan beri Kuzey-Güney doğrultulu bir gerilimde olmasından dolayı,  Erzurum ve çevresinin ülkemizin en aktif tektonik bölgelerinden olduğunu ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’ndan da görebiliriz. Erzurum güneyinde önemli plaka tektoniği kuşaklarından olan Bitlis Zagros bindirme kuşağı yer almaktadır. İlimizde yer alan fayların aktif tektonik hareket üretip üretemeyeceğinin tespiti amacıyla 16 adet paleosismoloji çalışması yapılmıştır. Hendek Çalışması, diğer adıyla ‘Paleosismoloji Çalışması’ ile yerin GPR Radar Haritası çıkarılarak tabakalar arasında atım aranır. Atımlarda gözlenmek istenen fay kırıklarıdır. Kırık şüphesi olan yerlerde iş makineleri ile faya dik hendekler açılarak loglanır. Bu çalışma ile aktif tektonik üretecek faylar tespit edilerek çevresi yerleşime kapatılır. Arkeojeofizik çalışmalarını günümüzde belediyelerin çalışma faaliyetleri arasında görmek çok nadirdir. Bu çalışmalar daha çok akademik olarak yürütülmektedir. Ancak tarihi alanlarda uzman ekiplerimizce GPR Radar Haritaları ile zemin bilgisi elde edilmektedir. Burada cihaz yerin içerisine elektromanyetik dalgalar gönderilerek, tabakalardan yansıyarak geri dönmesi esası ile çalışır. Özetlenecek olursak 8 yıldır elde ettiğimiz sayısal veriler sayısallaştırılarak haritalanmaktadır. İl genelinde 46 farklı etaptan oluşan 23 kentsel dönüşüm alanı ve toplam 11 milyon 500 bin metrekarelik alanda deprem riskini azaltacak kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam etmektedir.” Altundağ’ın konuşması sonrası seminere katılan akademisyenler de deprem konusuyla ilgili görüşlerini bildirdi. 

 

5.05.2022 13:52:05 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR’DEN BİR İLK DAHA: ZEMİN BİLGİ SİSTEMİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bilgi yönetimi kapsamında bir ilke daha imza atarak Zemin Bilgi Sistemi projesini hayata geçirdi. Zemin Bilgi Sistemi projesi ile özel sektör ve kamu kurumları tarafından yapılan tüm sondaj çalışmalarına ait bilgilerin tek bir veri tabanında toplanarak yönetilmesi amaçlanmaktadır.

 Bu kapsamda projede yaklaşık 3000 adet sondaj verisi ve 1985 yılından itibaren meydana gelen deprem merkez üssü bilgileri bulunmaktadır. Sistem içerisinde işlenen bu verilerle üretilen yer altı su seviyesi ve deprem yoğunluk noktalarına ait komplike haritalara ulaşılabilir. Ayrıca Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve tüm şehri kapsayan 2017 yılına ait hassas ortofoto görüntüleri ile diğer kurumlardan elde edilen afet acil toplanma alanları ve AFAD 2018 Türkiye Deprem Haritası da görülebilir. Bütün bunların yanı sıra sistemde bulunan özel butonlarla; yakınımda, öncesi ve sonrası ortofoto-uydu görüntüleri gibi birçok yenilikçi ve efektif özellik kullanılabilmektedir. 

1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Depremi Unutmayalım’ semineri ile lansmanı yapılan proje için Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen; “Akıllı kent olma yolunda, bilginin yönetimi ve paylaşımı vazgeçilmez bir unsurdur. Bu kapsamda, ülkemizde ilk olma niteliği taşıyan bir projemizi daha görücüye çıkardık. Zemin Bilgi Sistemi projesi ile deprem kuşağındaki ilimizin, bulunduğu coğrafyadaki zemine esas bilgileri tek bir yerde topluyoruz. Deprem haftasında tanıtımını gerçekleştirdiğimiz yeni projemizi önemsiyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

 

 

4.03.2022 15:23:33 Devamını Oku

AKILLI ŞEHİR OLMA YOLUNDA İHA ADIMI

Başkanımız Sayın Mehmet SEKMEN Bey’in Akıllı Şehir Vizyonu doğrultusunda Genel Sekreter Yardımcısı Murat ALTUNDAĞ’ın desteğiyle teknoloji envanterimize insansız hava aracı kazandırılmıştır.Daire Başkanlığımız bünyesinde yapılacak olan İmar Planı ve Halihazır Harita üretimi daha güvenli, daha hızlı olması ve personelimize yönelik harita uygulamaları ve İHA kullanımı eğitimi verilerek şehrimize katkıda bulunmaktadır.

9.11.2021 10:04:16 Devamını Oku

BAŞKENT’TE ERZURUM ZİRVESİ

Erzurum heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda şehir adına önemli görüşmelerde bulundu.

 

10.09.2021 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR DEPREM MASTER PLANI İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Depremler önceden tahmin edilemeyen tabiat olaylarıdır. Depremlerin önlenemeyeceği, buna karşılık planlama ve mühendislik araçlarının devreye alınmasıyla ortaya çıkabilecek hasarların ve kayıpların azaltılabileceği devamlı olarak altı çizilen bir husus olmuştur.

Meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını en az düzeye indirebilmek için bir planlamaya ihtiyaç vardır.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak Deprem Master Planı çalışmalarına başlanılmıştır. Çalışmalar kapsamında bize katkı sağlayacak, paydaş olacak, destek verecek kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler , sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri vb. görüş ve önerilerini almak üzere toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya AFAD İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Deprem Araştırma Merkezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Sivil Savunma Müdürlüğü temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ve teknik personeller iştirak etmiştir. Toplantıda,  belirlenen ana başlıklar üzerinde istişare edilerek izlenecek yol haritası oluşturulmuştur. Bu yol haritası kapsamında ilimizdeki diğer kurum-kuruluş, sivil toplum kuruluşlarının da bulunacağı geniş katılımlı toplantıların yapılması karalaştırılmıştır.

 

 

11.11.2020 16:50:03 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DE ZİRVEDE

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin konut ve yatırım seferberliği devam ediyor. 

26.10.2020 00:00:00 Devamını Oku

KONUT HAYALLERİ BÜYÜKŞEHİR İLE GERÇEKLEŞTİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Kavak Mahallesi’nde yaptırılan Kavak Konutları ve işyerlerinin anahtarları düzenlenen törenle hak sahiplerine verildi. 

22.10.2020 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SINIR TANIMIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’daki kentsel dönüşüm yatırımlarını salgınla mücadele sürecinde bile yakından takip ediyor. 

9.04.2020 00:00:00 Devamını Oku

BAKANLIK DESTEĞİNİ BAŞKAN SEKMEN MÜJDELEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müjdeyle döndü. 

21.03.2020 00:00:00 Devamını Oku

BÜYÜKŞEHİR ŞEHRİN NUMARATAJ VERİ TABANI VE CSBM TABELALARINI GÜNCELLEDİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, şehrin numarataj veri tabanını güncelleyerek sokak, cadde, meydan ve bulvarların tabelalarını yeniden oluşturdu.

14.10.2017 00:00:00 Devamını Oku

ERZURUM’DA MUHTEŞEM BULUŞMA: “GELİŞEN KENTLER ZİRVESİ”

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYODER) işbirliğinde gerçekleştirilen Gelişen Kentler Zirvesi’nde Erzurum, ekonomik ve iktisadi yönden masaya yatırıldı

4.10.2017 00:00:00 Devamını Oku

DEPREM BİLİNCİ VE ZEMİN ETÜT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi,  ilçe belediyelerine yönelik deprem bilinci ve zemin etüt çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi  Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 2 oturumlu toplantıya  20 ilçeden gelen ilgili belediye personelinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü jeoloji mühendisleri ve  serbest piyasa da zemin etüdü yapan firma temsilcileri de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Murat Altundağ, ülkemizde deprem ve doğal afet gerçeğine vurgu yaparak zaman zaman farklı deneyimlerle mühendislik yapılarımızın doğa tarafından test edildiğine dikkat çekerek, Erzurum da yapılacak her yeni yapı için özellikle zemin etüt çalışmalarının hassasiyetle yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Yakın geçmişte Marmara, Van ve Çanakkale gibi bölgelerde gerçekleşen depremler bize gösteriyor ki her daim var olan bir doğal afet riski ile karşı karşıyayız ve bu riski en aza indirmeye yönelik çalışmalar yapmalıyız. Ayrıca bilim ve teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak mühendislik disiplinlilerinden ödün vermeden yapılacak binalarda vatandaşlarımızın yaşamasını sağlamak bizim temel amaç ve görevlerimizden biri olmalı diye ekledi.

Açılış konuşmasının ardından Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü personelince ilgili mevzuat ve yönetmeliklerin uygulamaları ve arazi kontrollerinde dikkat edilecek hususlar başta olmak üzere zemin etütler ve ruhsat konularında bir dizi sunum gerçekleştirildi. Zemin etüt çalışmalarını doğal afet riski ve yanlış imar uygulamaları için ‘'erken uyarı sistemi’' olarak görmek gerektiği vurgulanan toplantıda şube tarafından hazırlanan ‘Zemin Ve Temel Etüt Çalışmalarına Ait Teknik Şartname’ kapsamında yürütülen çalışmalar aktarıldı. Katılımcılara Erzurum’daki bu denetleme mekanizmasının diğer illere örnek teşkil ettiği aktarılan toplantıda; Son yıllarda yapılan bu çalışmalar sayesinde, ilimizde gerçekleşen tüm zemin etüt çalışmalarının ilçe belediyelerince yerinde kontrol yapılarak uygulamada düzen ve bütünlüğün sağlandığını, ayrıca inşaat yapılacak zeminden elde edilen sağlıklı ve güvenli parametreler ile inşaatların statik projelerinin hazırlanmaya başlanıldığını aktarıldı. Tüm bu çalışmalar ve denetimin ilerde meydana gelebilecek her türlü doğal afet riskinin azaltılmasına en etkili katkıyı sağladığı çeşitli örneklerle anlatıldı. İlçe belediyelerinin kontrol personellerine kesin bir talimat olarak ise Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü’nün onaylamadığı hiçbir zemin etüt çalışmasının, ruhsat başvurularında kabul edilmemesi gerektiği belirtildi.

Toplantının son bölümünde karşılıklı soru-cevap şeklinde katılımcılarla çeşitli konularda teknik istişarede bulunuldu. Bu toplantıdan memnuniyetlerini dile getiren katılımcılar çalışmanın örnek teşkil etmesi gerektiğini ve özellikle yapı denetim ve uygulamaları konusunda yeni bir toplantıya ihtiyaç duyduklarını daire başkanlığımızdan talep ettiler.

27.03.2017 00:00:00 Devamını Oku