ERZURUM ECDADINA YÜRÜDÜ
Gnc.T:12.11.2016

Tarih boyunca Anadolu’nun önemli bir kalesi konumunda bulunan Erzurum’da, genç, yaşlı ve çocukların da aralarında bulunduğu on binlerce kişiyle, 139 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye Tabyaları'na saygı yürüyüşü düzenlendi. Tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin geçtiği Erzurum'da, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlikte binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla tabyalara "ecdada saygı" için yürüdü. Kent merkezinden 4 kilometre uzaklıktaki Aziziye Tabyaları'na yapılan yürüyüş öncesi, sabah ezanının ardından tarihteki gibi cami hoparlörlerinden "Ey Erzurumlular, ey ahali. Moskof, Aziziye'yi bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını seven yetişsin." çağrıları yapıldı. Ezan ve çağrılarla kentteki camilerde buluşan vatandaşlar, sabah namaz sonrası okunan selalar eşliğinde Karskapı Şehitliği'ne yürüyüp bir araya geldi. Çocukların ve yaşlıların da aralarında bulunduğu Erzurumlular, ellerinde Türk bayrakları ile 4 kilometre uzaktaki Top Dağı'nda yer alan ve "93 Harbi" sırasında düşmek üzere iken camilerden yapılan çağrıyla askerlerin yardımına koşan Erzurumluların destekleri ile düşmanın bozguna uğratıldığı Aziziye Tabyaları'na kadar yürüdü. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Ruslar ve Ermenilere karşı kahramanca mücadele edilen tabyaları gezen vatandaşlar, Aziziye savunmasındaki fedakârlığıyla tarihe geçen Nene Hatun'un kabrini de ziyaret etti.

“AZİZİYE ZAFERİ MİLLETİMİZİN EN ÖNEMLİ MİLLİ DİRENİŞİDİR”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Aziziye Zaferi’nin milletimizin en önemli milli direnişi olduğunu bildirdi. Başkan Sekmen, “139 yıl önce Aziziye Tabyası'nda yaşanan 93 Harbi’nde Erzurumlular, camilerden okunan selanın ardından genç yaşlı her kes ellerine aldıkları alet ve silahlarla tabyalara doğru koşarak tarihte eşi görülmemiş bir destan yazdı. O tarihte halk, genci ve yaşlısıyla ordunun yardımına koşmuştu. Rus ordusu burada halkın da desteğiyle yenilgiye uğratıldı. Biz o yılların anısına gençliğimize, milletimize yeniden o ruhu yaşatmak üzere 4 yıldır Valilik, sivil toplum örgütleri ve Büyükşehir Belediyesi olarak bu organizasyonu düzenliyoruz. Gençliğimizin bunlardan haberdar olması lazım... Bugün de yine milletimizi yıkmak, bölmek parçalamak isteyen dış güçler ve onların içerideki uzantıları devletimize, milletimize karşı büyük bir taarruza geçmişler. Tüm örgütler ordumuza polisimize, askerimize savaş ilan etmişler.” FETÖ’nün 15 Temmuz'da ülkeyi işgal etme girişiminde bulunduğunu anımsatan Başkan Sekmen, 15 Temmuz gecesi Erzurum gibi Türkiye'nin tüm vilayetlerinde halkın ayaklandığını ve devletine sahip çıktığını hatırlattı. Sekmen, "Demokrasi kahramanları canları pahasına tankların altına yattı. Silahlara mermilere göğüslerini siper ederek cennet vatanımızı dış güçlerin işgalinden korudu. Bu oyun bitmedi, bitmeyecek. Bunun için bizim güçlü olmamız ve uyanık olmamız lazım" diye konuştu.